Motorna

60 ГОДИНА ЛЕТАЧКЕ АКТИВНОСТИ АНДРИЈЕ ШИЛА

 

            Почетком августа 2019. године, један од наших најстаријих активних ваздухопловаца и најуспешнијих спортских радника, господин Андрија Шил, обележио је свој велики јубилеј - 60 година летачких активности у спортском ваздухопловству. У оквиру ваздухопловних спортова прошао је све фазе: од тренаже и такмичења до суђења на домаћим и међународним првенствима и обуке младих ваздухопловаца, преносећи тако, новим генерацијама, своје велико и богато искуство. У својој 77. години живота, још увек неуморан и агилан, на челу је једног од наших најстаријих и најуспешнијих аероклубова - АК „Сомбор“, с којим дуги низ година организује два престижна такмичења: Отворени (међународни) Бачка куп – такмичење собних модела у класама Ф1Н и Ф1Н-150 и Бачка куп – моделарско такмичење слободно летећих модела у класана Ф1-А,Б,Ц и Х. У својој богатој ваздухопловној каријери, бавио се готово свим видовима ваздухопловних спортова: од моделарства, падобранства и једриличарства до моторног летења.

           У Аероклуб ,,Млада крила,, Сомбор, Андрија Шил се учлањује са 15 година, давне 1957., као матурант основне школе. Прво постаје члан моделарске секције, где је правио моделе и такмичио се у категорији слободнолетећих и кружнокомандујућих модела - у класама Ф1А и Ф2Д. Након неколико година такмичарског стажа, веома рано, посвећује се педагошком раду у клубу. Ради са децом и омладином на градњи модела и припремама за такмичења. Деценијама ради на организацији моделарских такмичења у којима је његов клуб, АК ,,Сомбор,, домаћин. Добија звање националног судије, а као мерач времена учествује на два светска првенства, два европска првенства, на три светска купа, као и на великом броју домаћих такмичења у ваздухопловном и ракетном моделарству.

            Основну обуку у једриличарству завршава 1959. године у Савезном ваздухопловном центру у Вршцу. Дуги низ година се бавио овим спортом, летео је на четрнаест типова једрилица и остварио преко 300 сати налета. У својству пилота једрилице у више наврата учествује у приказима летења на многим аеромитинзима у земљи и иностранству. Тако, 1969. године, учествује на аеромитингу у Сексарду, Република Мађарска, у оквиру међународне сарадње између наше две државе. Учествује и на аеромитингу у Батајници, у делу програма ВСС, приказујући шлепање две једрилице типа Бланик са авионом Wилга-35А, 1998. године. У време студија у Ријеци, три године је, у летњем периоду, радио у екипи Аероклуба ,,Крила Кварнера,, на једриличарској обуци питомаца Ваздухопловне гимназије из Мостара. Поставио је лични и клубски рекорд у трајању лета са једрилицом ,,Илинденка,, у три узастопна дана, у три лета, користећи успона термичка струјања и остао у ваздуху укупно 16 сати и 46 минута.

            Ипак, највећи допринос у развоју клуба и ваздухопловног спорта, Андрија Шил је остварио у моторном летењу. Основну обуку завршава у 16. класи ШРОА, у Задру, 1963/64 године. У спортском, моторном летењу, такмичио се кратко време освојивши једно прво место у прецизном летењу. У својој летачкој каријери као пилот и инструктор извршио је 7.542 лета и 2.005 сати налета. И у овој области врло рано се посвећује педагошком раду, пре свега у обуци спорских пилота и у својству ментора будућих инструктора моторног летења. Испите за наставника спортских пилота положио је 1979. године у Загребу, а затим стажира 1980. и 1981. године. Заједно са инструктором Пелагић Миодрагом - Васом и тадашњим председником клуба, Гргић Јанком, организује Покрајинску ваздухопловну школу у Сомбору. Од 1980. до 1992. године руководи Покрајинском ваздухопловном школом за обуку пилота, у Сомбору, где су се школовали кандидати за ШРОА као и за потребе аероклубова Војводине. Један је од најстаријих активних инструктора моторног летења у Србији. Данас, у недостатку одговарајућег аеродрома у Сомбору, обуку обавља у школи АК ,,Иван Сарић,, у Суботици. У тридесетосам година инструкторског стажа летео је на осамнаест различитих типова авиона, исшколовао је велики број спортских пилота, био је ментор будућим инструкторима више десетина пута, обучио је на десетине пилота у ноћном летењу. У својству судије националног ранга више година учествује на такмичењима у прецизном и рели летењу широм бивше СФРЈ, као и данас, у Републици Србији. Обављао је дужности главог судије и судије на линији слетања или на КВО. У том својству учествовао је и на једном међународном такмичењу у тромечу СФРЈ-Мађарска-Румунија 1997.године. Користећи вишедеценијско искуство у процесу образовања средњошколаца и обуке пилота авиона, написао је Приручник за обуку спортских пилота.

            У аеро-клубу „Сомбор“ обављао је дужности секретара преко 30 година, а последњих десетак година управник је Ваздухопловне школе и председник АК „Сомбор“ на волонтерској основи, где представља и заступа интересе овог клуба. Актуелни је председник Ваздухопловног савеза Војводине и председник Управног одбора ВСВ.

           Неуморан и предан рад на обуци кадрова и стварању услова за рад са школском децом и омладином дао је запажене спортске резултате у све три секције које клуб данас има: моделарској, падобранској и моторној. Захваљујући неизмерној енергији, знању и упорности Андрије Шила, АК „Сомбор” се као птица Фениx, после сваке неприлике (уништавање хангара и авиона у НАТО бомбардовању на аеродрому Сомбор, одузимање летелишта Стапар и др.) дизао “из пепела” и уздигнуте главе настављао даље. Радио је на консолидацији аеро-клуба, на очувању чланства и наставничког кадра, на обезбеђењу летачких средстава, горива и мазива за редовно тренажно летење у циљу обнављања летачких и падобранских дозвола, али и на системском решавању проблема даљег рада и развоја ваздухопловног спорта у Војводини.                        

           У свим активностима аеро-клуба, рачунало се и на Андрију Шила и његове организаторске и визионарске способности. Било да је реч о набавци авиона (путем уговора са ВСС и РВ и ПВО, или куповине авиона Wилга из Пољске) све административне послове око увоза, царинског поступка, регистрације и увођења у експлоатацију, водио је руководиоц летења и тада секретар клуба, Андрија Шил.                                                                                                                                                                

           У ваздухопловним круговима добро познат, омиљен и цењен летач, наставник, педагог и функционер, Андрија Шил је за свој дугогодишњи, успешан, прегалачки рад, више пута награђиван. Најзначајнија признања која је примио у последње 2-3 године су: Плакета „Златног орла“, Ваздухопловног савеза Србије - највеће признање у области ваздухопловног спорта. Награда за животно дело Спортског савеза града Сомбора - за вишедецениски рад и развој ваздухопловних спортова у граду Сомбору и Србији и „Златна плакета“ Ваздухопловног савеза Војводине - за изузетан допринос на очувању, развоју, унапређењу и промоцији ваздухопловног спорта у АП Војводини.

Генерални секретар ВСВ

Жељко Вулетић